TEŽAVE S SKLEPI

VAM TEŽAVE S SKLEPI,
JEMLJEJO VOLJO DO GIBANJA?

Razumemo vas. Niste sami. Težave s sklepi so namreč zelo pogoste, saj ima 11 odstotkov odraslih težave s kolčnim, 24 odstotkov pa s kolenskim sklepom. Ovirajo vas lahko pri aktivnostih, kot so sprehodi, kolesarjenje, hoja v hribe in druge vrste rekreacije. S težavami se lahko srečujete tudi pri vsakodnevnih opravilih, kot so hoja po stopnicah, pospravljanje doma in vrtna opravila. Če imate težave v malih sklepih prstov, vas to včasih moti celo pri pisanju in prehranjevanju. Aktivnosti, ki so bile nekoč samoumevne, postanejo vir nezadovoljstva, saj v njih ne morete več sproščeno uživati oz. jih ne morete z lahkoto opravljati. Ob vsem tem si verjetno želite, da bi enostavno lahko pozabili na sklepe in se spet svobodno gibali. Kaj lahko naredite za to?

1. OSTANITE V GIBANJU!

To je zlato pravilo zdravih sklepov in zdravja na splošno. Ne bodite predolgo pri miru in poskusite čim manj časa naenkrat sedeti. Tudi ko delate za računalnikom, gledate televizijo, berete ali ste zaradi kakšnega drugega razloga pri miru, se potrudite, da pogosto spremenite položaj telesa. Vsakih 15 do 30 minut vstanite in se malo razmigajte, zelo dobrodošlo pa je tudi, da se večkrat na dan malo sprehodite.

2. PAZITE NA SVOJO DRŽO

Sključena drža je škodljiva za vaše sklepe. Za zaščito vseh sklepov je najbolje, da stojite in sedite vzravnano ter se izogibate vsem dolgotrajnim in prisiljenim položajem. Drža je še posebej pomembna pri nošenju in dvigovanju bremen. Izogibajte se dvigovanju in prenašanju težkih bremen. Pri dvigovanju predmetov pazite na pravilno držo in uporabljajte največje mišice v telesu, tako da se spustite v kolenih, namesto da upognete hrbet. Če uporabljate nahrbtnik, ga ne pozabite namestiti čez obe rameni.

3. SKRBITE ZA PRIMERNO TELESNO TEŽO

Fizikalna dejstva so včasih preprosta. Višja kot je številka na tehtnici, večja je obremenitev vaših sklepov in posledično stopnja obrabe ter bolečine, ki jo občutite. Že manjša izguba telesne teže razbremeni predvsem kolena, kolke in hrbtenico, ki so najbolj obremenjeni. Postopno doseganje in trajno ohranjanje primerne telesne teže naj zato postane vaša prioriteta. Priporočljivo je tudi, da uživate raznovrstno, polnovredno in čim manj procesirano hrano, ki naj vsebuje dovolj kakovostnih beljakovin in maščob ter veliko zelenjave in sadja (še posebej jagodičevja). Ne pozabite na redno pitje tekočine, najbolje vode, večkrat na dan in v manjših odmerkih.

4. IZBIRAJTE SKLEPOM PRIJAZNE AKTIVNOSTI

Izogibajte se športom in aktivnostim, ki so bolj obremenjujoči za sklepe, predvsem tistim, ki vključujejo hitre ali ponavljajoče gibe. Izberite aktivnost, ki jo zmorete opravljati. Aktivnost je treba prilagoditi našemu stanju in jo počasi, zmerno stopnjevati, tako da se telo lahko redno regenerira, počasi prilagodi in napreduje. Med primerne aktivnosti sodijo npr. plavanje, kolesarjenje, hoja in vadba na eliptičnem trenažerju. Poskusite lahko tudi s pilatesom ali jogo. Pred vadbo se je treba ogreti, kar lahko storimo na primer s hitro hojo in dinamičnimi vajami. Sklepe, mišice in vezi je namreč treba na napore pripraviti, drugače imamo lahko z njimi še več težav. Po vadbi sledi ohlajanje in nežno raztezanje za sprostitev. Raztezanja ne izvajamo po zahtevni vadbi, lahko pa je učinkovito kot samostojen trening. Pretiravanje in prehitro stopnjevanje tudi sicer primernih aktivnosti lahko vodi v preobremenjevanje sklepov in s tem do še več težav, podobno pa velja tudi v primeru nezadostnega počitka in regeneracije po vadbi.

5. IZBOLJŠAJTE MOČ MIŠIC IN GIBLJIVOST SKLEPOV

Če boste okrepili svoje mišice, boste sklepom zagotovili boljšo oporo. Močne mišice in vezi prevzamejo del obremenitev in s tem razbremenijo sklepe. Tudi majhen napredek v mišični moči lahko predstavlja veliko razbremenitev za vaše sklepe. Obseg in zahtevnost vaj je treba prilagoditi stanju sklepa, saj so nekatere vaje in aktivnosti lahko sprva preveč naporne. Začnite počasi! Izogibajte se vajam, ki povzročajo bolečine v sklepih. Prisluhnite svojemu telesu in se naučite razlikovati med »škodljivo« in »koristno bolečino« pri izgradnji mišic. V svojo rutino dodajte vaje za krepitev mišic telesnega jedra (trebušne, hrbtne in zadnjične mišice). Te mišice vam pomagajo ohranjati ravnotežje in preprečujejo padce, ki lahko poškodujejo vaše sklepe. Priporočljivo je tudi, da opravljate vaje za boljšo gibljivost sklepov.

6. RAZMISLITE O NAKUPU KAKOVOSTNEGA IZDELKA, KI HITRO LAJŠA BOLEČINE V MIŠICAH IN SKLEPIH

Perskindol je švicarski izdelek s 40-letno tradicijo, ki hitro lajša bolečine v mišicah in sklepih. Uporabniki Perskindola lahko ponovno uživajo v svojih priljubljenih aktivnostih brez odvečnih bolečin in zvečer sproščeno zaspijo. Perskindol ima v svoji sestavi 10 različnih eteričnih olj, ki delujejo sinergistično. Morda se sprašujete, kaj beseda »sinergistično« sploh pomeni. Dovolite nam, da vam besedo razložimo s pomočjo prispodobe ekipnega športa. Nogometaši, košarkaši ali rokometaši morajo za zmago delovati kot ekipa. In na tak način delujejo naravne sestavine v izdelkih Perskindol. Le povezane v celoto v točno določenih koncentracijah lahko dosežejo učinke takojšnje sprostitve ter pomiritve mišic in sklepov. Kakšen pa je učinek delovanja? Po nanosu gela na želeno področje se takoj pojavi učinek hlajenja. Ob vtiranju in masaži pa se občutek hlajenja kmalu spremeni v ogrevanje. Pa še nekaj je vredno izpostaviti. Nekatera eterična olja v izdelkih Perskindol imajo tudi protibolečinsko in protivnetno delovanje, tako da boste z nakupom enega izdelka zadovoljili kar štiri potrebe.

Reference:

  1. https://www.health.harvard.edu/pain/simple-tips-to-protect-your-joints
  2. https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/better-living-ra-17/active/slideshow-keep-joints-healthy
  3. https://www.medicinenet.com/osteoarthritis_healthy_joints_pictures_slideshow/article.htm
  4. Pereira D, Peleteiro B, Araujo J, et al. The effect of osteoarthritis definition on prevalence and incidence estimates: a systematic review. Osteoarthritis Cartilage 2011;19:1270–85.
  5. Henroitin Y. et al. Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoatrthitis managemen. SpringerPlus Open Journal, 2013:2:56.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so obvezni, drugi so namenjeni izboljšanju vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ONEMOGOČI VSE STORITVE
OMOGOČI VSE STORITVE