MENTOL

Mentol so na Japonskem poznali že pred več kot 2000 leti, na zahodu pa se je prvič pojavil šele v 18. stoletju (leta 1771), ko ga je iz pepermintovega olja izoliral nemški zdravnik in kemik Hieronymus David Gaubius.

Pridobivanje in uporaba

Mentol lahko pridobivamo naravno iz aromatičnega olja, pridobljenega iz poprove mete (Mentha piperita) ali sintetično. Je brezbarvne do bele barve, vodotopna, voskasta snov, s tališčem malce nad sobno temperaturo. Kljub temu da poznamo osem različnih oblik molekule (stereoizomer), se v naravi nahaja vedno v samo eni obliki, in sicer kot L – mentol (levomentol). Zaradi svojega hladilnega učinka ga pogosto uporabljamo v izdelkih, namenjenih za lajšanje draženja kože, vnetega grla, zamašenega nosu, težav pri sončnih opeklinah ter bolečinah v mišicah in sklepih. Pogosto ga najdemo tudi v drugih proizvodih, kot so zobne paste, sredstva za lajšanje kašlja, balzami za ustnice, v žvečilkah in cigaretah.

“Zaradi svojega hladilnega učinka se mentol pogosto uporablja v izdelkih, namenjenih za lajšanje bolečin v mišicah.”

Delovanje mentola

Mentol v gelih in kremah, ki se nanašajo na kožo, stimulira kožne receptorje za mraz. To omogoča hladilni občutek ob stiku s kožo. Stimulacija receptorjev daje občutek hlajenja, medtem ko se realna temperatura kože ne spremeni. Poleg hladilnega učinka ima mentol tudi protibolečinsko delovanje. To delovanje poteka na dva načina: z vezavo na bolečinske receptorje v koži zamaskira občutek bolečine, z vezavo na nebolečinske receptorje (receptorje za mraz) pa daje občutek hlajenja in s tem preusmeri pozornost.

Mentol deluje tudi na prevodnost žil. Na začetku povzroči oženje žil in manjši pretok krvi ter posledično pri poškodbah zmanjšuje otekanje poškodovanega tkiva. Kasneje temu sledi širjenje žil in s tem povečanje pretoka krvi. Obnova poškodovanega tkiva je pospešena.

Mentol je pogosta sestavina gelov, namenjenih za lokalno lajšanje bolečin.

Zaradi zgoraj omenjenih lastnosti je mentol sestavni del mnogih sredstev za lokalno blaženje bolečin v mišicah in sklepih. Pogosto se uporablja v obliki hladilnih gelov tudi kot dopolnilo k masaži z ledom pri akutnih poškodbah, kot so zlomi in izpahi, kjer poleg hlajenja deluje še protibolečinsko.

Perskindol je naravna fizioterapija s takojšnjim učinkom

Vsi izdelki iz linije Perskindol vsebujejo naravni levomentol. Med seboj se razlikujejo le v vsebovani koncentraciji, ki pa se razlikuje glede na namembnost uporabe. V liniji Active je nižja vsebnost mentola (1,5 %), saj je tu naloga mentola hitro lajšanje bolečine, ki jo nato preglasi prijetno ogrevanje s pomočjo masaže in eteričnih olj.

V liniji Cool pa je vsebnost mentola večja (3 %). Tu ima vlogo hlajenja, zmanjševanja otekanja tkiva in protibolečinsko delovanje. Občutek hlajenje pa se še poveča, če je mentolu dodan tudi alkohol. Le-ta s svojim izhlapevanjem potencira občutek hlajenja, poleg tega pa tudi odvaja toploto in s tem hladi tkivo. Zato je izdelkom iz linije Cool dodan izopropilni alkohol, ki izredno hitro izhlapeva.

Mentol velja za varno spojino, ki le redko povzroča neželene učinke. Ti so najpogosteje povezani z lokalno preobčutljivostjo. Simptomi izzvenijo hitro po prekinitvi uporabe.

Vse naštete lastnosti omogočajo široko in varno uporabo mentola in s tem tudi izdelkov Perskindol, ki so naravna fizioterapija s takojšnjim učinkom.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so obvezni, drugi so namenjeni izboljšanju vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ONEMOGOČI VSE STORITVE
OMOGOČI VSE STORITVE