Izdelki Perskindol vsebujejo dragocene visoko kakovostne naravne sestavine z neprecenljivimi učinki.

Sestavljajo jih skrbno izbrana naravna eterična olja, katerih učinki se medsebojno dopolnjujejo. Temu pravimo sinergistično oziroma dopolnjujoče delovanje, s katerim je zagotovljeno boljše učinkovanje, kot bi ga dosegli z uporabo posameznega eteričnega olja.

Pomembno je omeniti, da eterična olja kot sama, zaradi svojih lastnosti, slabo prodirajo skozi kožo. To posledično pomeni, da z njihovo uporabo ne dosežemo optimalnega delovanja. Glavno oviro predstavlja slabo prehodna povrhnjica kože, ki je nekoliko bolje prepustna le pri foliklih dlak.

V izdelkih Perskindol je izboljšano prodiranje aktivnih sestavin skozi povrhnjico kože doseženo na 3 načine:

  • z uporabo eteričnih olj v točno določeni kombinaciji in razmerju (npr. levomentol izboljša absorpcijo salicilatov (sestavina eteričnega olja zelenke) in eterični olji terpineol in terpinil acetat izboljšata prodiranje drugih aktivnih sestavin v kožo,
  • z uporabo hidroalkoholne osnove,
  • vsa eterična olja so v prosto dostopni raztopljeni obliki.

​Izbor eteričnih olj, ki jih posamezni izdelek vsebuje, je odvisen od tega, ali ima izdelek nalogo le pohladiti ali tudi ogreti oziroma oboje.

Izdelke Perskindol odlikujejo:

  • Skrbno izbrane kvalitetne sestavine

  • Sinergistično učinkovanje eteričnih olj

  • Odlično prodiranje aktivnih sestavin skozi kožo

  • Zelo prijeten in poživljajoč vonj

Mentol

Mentol so na Japonskem poznali že pred več kot 2000 leti, na zahodu pa se je prvič pojavil šele v 18. stoletju (leta 1771), ko ga je iz pepermintovega olja izoliral nemški zdravnik in kemik Hieronymus David Gaubius.

“V naravi se mentol vedno pojavlja kot levomentol.”

Pridobivanje in uporaba

Mentol lahko pridobivamo naravno iz aromatičnega olja, pridobljenega iz poprove mete (Mentha piperita) ali sintetično. Je brezbarvne do bele barve, vodotopna, voskasta snov, s tališčem malce nad sobno temperaturo. Kljub temu da poznamo osem različnih oblik molekule (stereoizomer) Strukturna formula mentolamentola, se v naravi nahaja vedno v samo eni obliki, in sicer kot L – mentol (levomentol). Zaradi svojega hladilnega učinka ga pogosto uporabljamo v izdelkih, namenjenih za lajšanje draženja kože, vnetega grla, zamašenega nosu, težav pri sončnih opeklin ter bolečinah v mišicah in sklepih. Pogosto ga najdemo tudi v drugih proizvodih, kot so zobne paste, sredstva za lajšanje kašlja, balzami za ustnice, žvečilkah in cigaretah.

“Zaradi svojega hladilnega učinka se mentol pogosto uporablja v izdelkih, namenjenih za lajšanje bolečin v mišicah.”

Delovanje mentola

Mentol v gelih in kremah, ki se nanašajo na kožo, stimulira kožne receptorje za mraz. To omogoča hladilni občutek ob stiku s kožo. Stimulacija receptorjev daje občutek hlajenja, medtem ko se realna temperatura kože ne spremeni. Poleg hladilnega učinka ima mentol tudi protibolečinsko delovanje. To delovanje poteka na dva načina: z vezavo na bolečinske receptorje v koži zamaskira občutek bolečine, z vezavo na nebolečinske receptorje (receptorje za mraz) pa daje občutek hlajenja in s tem preusmeri pozornost.

Mentol deluje tudi na prevodnost žil. Na začetku povzroči oženje žil in manjši pretok krvi ter posledično pri poškodbah zmanjšuje otekanje poškodovanega tkiva. Kasneje temu sledi širjenje žil in s tem povečanje pretoka krvi. Obnova poškodovanega tkiva je pospešena.

Mentol je pogosto sestavina gelov, namenjenih za lokalno lajšanje bolečin

Zaradi zgoraj omenjenih lastnosti je mentol sestavni del mnogih sredstev za lokalno blaženje bolečin v mišicah in sklepih. Pogosto se uporablja v obliki hladilnih gelov tudi kot dopolnilo k masaži z ledom pri akutnih poškodbah, kot so zlomi in izpahi, kjer poleg hlajenja deluje še protibolečinsko.

Perskindol je naravna fizioterapija s takojšnjim učinkom

Vsi izdelki iz linije Perskindol vsebujejo naravni levomentol. Med seboj se razlikujejo le v vsebovani koncentraciji, ki pa se razlikuje glede na namembnost uporabe. V liniji Active je nižja vsebnost mentola (1,5 %), saj je tu naloga mentola hitro lajšanje bolečine, ki jo nato preglasi prijetno ogrevanje s pomočjo masaže in eteričnih olj.

V liniji Cool pa je vsebnost mentola večja (7 %). Tu ima vlogo hlajenja, zmanjševanja otekanja tkiva in protibolečinsko delovanje. Občutek hlajenje pa se še poveča, če je mentolu dodan tudi alkohol. Le-ta s svojim izhlapevanjem potencira občutek hlajenja, poleg tega pa tudi odvaja toploto in s tem hladi tkivo. Zato je izdelkom iz linije Cool dodan izopropilni alkohol, ki izredno hitro izhlapeva.

Mentol velja za varno spojino, ki le redko povzroča neželene učinke. Ti so najpogosteje povezani z lokalno preobčutljivostjo. Simptomi izzvenijo hitro po prekinitvi uporabe.

Vse naštete lastnosti omogočajo široko in varno uporabo mentola in s tem tudi izdelkov Perskindol, ki so naravna fizioterapija s takojšnjim učinkom.

Eterično olje zelenke

Zelenka (Gaultheria procumbens) je majhen zimzelen grmiček, ki raste v Severni Ameriki in Kanadi, pa tudi na območju Nepala. V višino zraste do 15 cm in ima nažagane, jajčaste liste in zvonaste cvetove, ki rastejo posamično ali v rahlih grozdih in so bele barve. Cveti v juliju in avgustu, jeseni in pozimi pa ima rdeče okrogle plodove, ki so zelo aromatični. Plodovi ostanejo na rastlini preko cele zime, če jih ne pojedo ptice in manjše živali. Zaradi svojega atraktivnega videza se pogosto uporablja v aranžmajih in dekoracijah ali pa je samostojno posajena v posodo.

Gaultheria procumbens; drugo ime za zelenko je tudi American wintergreen.

Pridobivanje in lastnosti eteričnega olja

Eterično olje zelenke se pridobiva z vodno ali parno destilacijo listov, ki se predhodno namočijo v toplo vodo. Eterično olje vsebuje velike količine metil salicilata (98 % ali več). Ima bledo rumeno ali rožnato barvo ter sladko lesnat, skoraj sadni vonj. Izredno prijeten vonj tega eteričnega olja nam je znan iz žvečilnih gumijev ali zobnih past.

V zdravilstvu se rastlina uporablja za blaženje težav z dihali, sklepi in mišicami. V Britanski zeliščni farmakopeji zasledimo pripravek za lajšanje posledic revmatoidnega artritisa iz listov in stebel te rastline. Eterično olje zelenke je pogosta sestavine gelov za masažo razbolelih mišic, saj metil salicilat močno poveča lokalno prekrvavljenost.

“V zdravilstvu se rastlina uporablja za blaženje težav s sklepi in mišicami ter lajšanje revmatoidnega artritisa.”

Uporaba zelenkinega eteričnega olja v aromaterapiji

Ob pravilni uporabi v aromaterapiji to eterično olje blaži težave, ki spremljajo revmatična obolenja, protin, išias, starostno okorelost ter bolečine v mišicah, še posebno pri športnikih. Uporablja se tudi za lajšanje težav pri kožnih bolezni, vendar pa ni odveč previdnost pri alergikih. Eterično olje zelenke tudi stimulira jetra, pospeši menstruacijo, učinkuje dobro v primeru srčnih obolenj in uravnava povišan krvni tlak.

Med eteričnimi olji izstopa predvsem zaradi protibolečinskega delovanja, ki je še posebej izraženo ob sočasni uporabi z eteričnim oljem evkaliptusa.

Uporaba

Kot dišavna komponenta v parfumih, posebno v “gozdnih” dišavah; v ZDA se uporablja kot dodatek za okus zobnim pastam, žvečilnim gumijem, Coca Coli in drugim brezalkoholnim pijačam.

Eterično olje zelenke je ena od sestavin izdelkov iz Perskindol Active linije, saj metil salicilat močno poveča lokalno prekrvavljenost in tako ugodno vpliva na razbolele mišice in sklepe.

Delovanje:

  • protibolečinsko,
  • protivnetno,
  • krči žile,
  • odvaja vodo,
  • poživlja,
  • krepi,
  • proti revmi,
  • blaži kašelj,
  • proti vetrovom,
  • lajša težave pri kožnih boleznih.

Eterično olje borovih iglic

Borovci imajo primarna rastišča na severni polobli, kjer uspevajo v zelo različnih pogojih. Obstaja preko 100 vrst borov.

Rdeči bor je do 40 metrov visoko drevo, katerega steblo ima premer do 1,5 m. Skorja na mladih drevesih je nevpadljive rjave barve, na starejših pa se na zgornjem delu debla in vejah lušči in s tem odkrije intenzivna oranžno rdeča barva, po kateri je rdeči bor poimenovan. Iglice izraščajo v parih in se obdržijo na drevesu tri leta. So modro zelene barve. Na odraslih drevesih so iglice dolge od 5 do 7 cm, včasih tudi do 11 cm. Rdeči bor raste v Evropi in Centralni Aziji in doseže starost do 300 let.

Pridobivanje eteričnega olja borovih iglic

Eterično olje rdečega bora se pridobiva s parno destilacijo iglic. To je relativno enostaven postopek. Cele rastline ali deli rastlin se namestijo v kotel, v katerega se uvaja vroča para. Alternativno lahko kotel v katerem so rastline in voda segrevamo do vrenja. Iz kotla izparevajo hlapne snovi (eterična olja) ter vodna para. Pare hladimo, kondenzat pa je zmes eteričnega olja in vode, ki ji pravimo tudi cvetna voda ali hidrolat.

Terapevtsko delovanje

Eterično olje borovih iglic deluje kot antiseptik in razkužilo. Priporoča se pri vnetjih dihal in pri pljučnih boleznih. Eterično olje bora se dodaja kopelim, lahko pa se ga inhalira. Njegove stimulativne, antiseptične in analgetične lastnosti pridejo do izraza pri obkladkih in masaži. Prav tako se uporablja pri športnih poškodbah, utrujenosti mišic in sklepov ter pri kroničnih težavah s sklepi.

“Verjetno se vsakdo spomni prijetnega vonja borovega gozda, ob obali ali v visokogorju. Eterično olje borovih iglic je zelo priljubljeno v aromaterapiji in ima pozitiven učinek na človekovo zdravje.”

Kot dodatek izdelkom iz linije Perskindol Active

Eterično olje borovih iglic je v izdelkih Perskindol Active dodano zaradi svojega delovanja kot vazodilatator. Povzroči hiperemijo – širjenje krvnih žil in s tem lokalno povečan pretok krvi. Posledično je izboljšana tudi prekrvavljenost globljih tkiv in tako zdravljenje hitreje poteka. Zaradi boljše prekrvavljenosti tkiv je večja oksigenacija – oskrba tkiv s kisikom, obrambne celice hitreje pridejo na mesto vnetja, vnetni produkti pa se hitreje odstranijo.

Zaradi takega delovanja je Perskindol Active smiselno uporabiti pri vnetju sklepov in mišic in nevralgičnih obolenjih. Po fizični aktivnosti ga nanesemo z namenom sproščanja in ohlajanja mišic in sklepov, pomaga pa tudi pri obnovi in regeneraciji mišic. Nanos pred fizično aktivnostjo pa povzroči širjenje krvnih žil in tako dobro prekrvavitev in ogrevanje mišic pred vadbo, kar zmanjša možnosti poškodb in kasneje hitrejšo regeneracijo.

Eterično olje bergamotke

“Eterično olje bergamotke je najbolj nežno od vseh eteričnih olj citrusov. Ima sladek, limonast vonj s toplimi, cvetnimi, balzamičnimi podtoni. Eterično olje bergamotke je kot sončni žarek.”

Bergamotkino drevo ali Citrus bergamia

Bergamotka raste na Korziki, v Maroku ter v Italiji. Je pomaranči sorodna rutičevka, ki zraste do 3 metre visoko. Ima povešene veje z nekoliko mehurčkastimi listi. Cvetovi so snežno bele barve in prijetno dišijo. Plodovi so manjši od pomaranče, okrogli ali pa po obliki podobni hruški. Imajo zeleno ali rumeno lupino. Sadež ima od 10 do 15 krhljev kislega okusa. Drevo obrodi po treh letih cepljenja in nato do dvajsetega ali tridesetega leta starosti obrodi vedno več.


Citrus bergamia

Pridobivanje eteričnega olja bergamotke

Pridobiva se s hladnim stiskanjem lupin zrelih sadežev. Hladno stiskana olja, kot pove že samo ime, pridobivamo z mehaničnim hladnim stiskanjem rastlinskih materialov (največkrat semen). Postopek se izvaja brez uporabe visokih temperatur in raznih topil, brez dodajanja stabilizatorjev in aditivov. Danes je izbor hladno stiskanih olj izredno širok, vsak podnebni pas ima svoje izvore karakterističnih oljnih rastlin. Hladno stiskana olja se proizvajajo v manjših količinah, kot olja pridobljena s procesom ekstrakcije.

Terapevtsko delovanje in uporaba

Eterično olje bergamotke deluje kot analgetik – protibolečinsko delovanje, antiseptik in antidepresiv. Izboljšuje razpoloženje, poživlja krvni obtok in čisti kožo.

Zaradi prijetnega vonja in močne antiseptične lastnosti se uporablja v balzamih in kremah, ki so primerne za nego mastne in aknaste kože. Uravnava tudi apetit in blaži vročinska stanja, če ga uporabljamo kot dodatek h kopelim.

Eterična olja delujejo na človeka tudi preko dihalnega sistema. Ko jih vdihnemo skozi nos ali usta, prehajajo hlapi eteričnega olja preko pljuč v telo do živčnega sistema. Tam preko občutkov (pomirjanje, poživljanje, obuditev spominov preko vonja) delujejo na človekovo razpoloženje.

V liniji Perskindol Active je eterično olje bergamotke dodano zaradi svojih analgetičnih lastnosti in učinka na razpoloženje (aromaterapija).

Uporaba eteričnega olja bergamotke v aromaterapiji

Zaradi prijetnega vonja eterično olje vpliva na limbični sistem, kar imenujemo aromaterapija.

Aromaterapija je oblika alternativne medicine. Leta 1937 je francoski kemik in profesor René-Maurice Gattefossé objavil knjigo, v kateri je predstavil terapevtsko uporabo eteričnih olj. Definiramo jo lahko kot uporabo eteričnih olj za izboljšanje zdravja in telesne ter duhovne vitalnosti. Izvaja se z inhaliranjem, nanašanjem na kožo in uporabo v prostoru. S celostnim pristopom do posameznika želi uravnovesiti vse vidike osebnosti in izboljšati zdravje.

Opozorilo!

Uporaba eteričnega olja bergamotke se odsvetuje pri ljudeh z občutljivo kožo. Zaradi fototoksičnosti je po nanosu na kožo odsvetovano izpostavljanje soncu ali UV svetlobi.

Viri:

http://www.herbana.si/naravna-etericna-olja/27-bergamotka-citrus-bergamia.html

http://www.aromaterapija.si/index.php?option=com_content&view=article&id=196:etericno-olje-bergamotke&catid=9&Itemid=109

http://www.zdravilnerastline.si/aromaterapija-in-olja/46-aromaterapija-etericna-olja.html

Eterično olje rožmarina

Roža, ki raste ob morju

Rožmarin prihaja iz sredozemskega prostora. Že samo ime opisuje njegovo najljubše rastišče: rosa marinus namreč pomeni roža, ki raste ob morju. Je zimzelena grmičasta rastlina z igličastimi listi. Od marca do junija ga krasijo drobni cvetovi, ki so bele, svetlomodre do vijolične in rožnate barve. Raste na sončnih kamnitih območjih Sredozemlja.

Rožmarin se pojavlja v 4 kemotipih, ki so odvisni od rastišča:

  • Rožmarin kemotip verbenon/bornil acetat: raste pretežno na Korziki in je blagodejen predvsem za krepitev jeter in žolčnika.
  • Rožmarin kemotip 1,8-cineol: raste v severni Afriki in je blagodejen predvsem za okužbe dihalnih poti in težav s prekrvavitvijo.
  • Rožmarin kemotip kafra ali kamfor: je značilen za Dalmacijo in je zelo močan. Najbolj učinkovit je za mišice in dvigovanje pritiska.
  • Rožmarin kemotip beta mircen: najdemo ga na zahodu Španije, na Portugalskem in v Argentini. Je izrazit analgetik.

Glede na kemotip oz. glede na rastišče se razmerje snovi v eteričnem olju temu primerno spreminja.

Pridobivanje eteričnega olja rožmarina

Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo cvetnih vršičkov. Rožmarin potrebuje veliko sonca in toplote, da se razvije polna moč njegovega eteričnega olja. Zaradi manjše odpornosti na mraz so se šele pred kratkim razvile vrste, ki uspevajo tudi pri nas in v krajih severno od nas. Rožmarinov bogat vonj je kompleksno sestavljen. Za aromo poskrbi 1,5 do 2,5 % eteričnega olja v rastlini.

Eterično olje vsebuje: terpene (1,8-cineol, kafro, kamfen, verbenon…), fenolne diterpene, triterpenoide, fenolne kisline (rožmarinska kislina, ferulna kislina, kavna kislina, klorogenska kislina) in flavone (luteolin).

Terapevtsko delovanje in uporaba

V aromaterapiji rožmarin zelo hitro prebudi čute in zbistri um. Prav tako izboljša spomin. Velja upoštevati priporočilo (Ščepec rešitve p. 202), da si po jutranjem prhanju stopala natremo z rožmarinovim oljem, kar nam da zagon in energijo za ves dan. Rožmarin pomaga tudi pri številnih drugih težavah: pri onemoglosti, spodbuja apetit, pri anksioznosti, nespečnosti, za krepitev in pomiritev živcev.

Prav tako pomaga pri boleči menstruaciji, saj izboljša prekrvavitev ženskih spolnih organov. Zaradi istega mehanizma delovanja se uporablja tudi v boju proti plešavosti oz. za spodbuditev rasti las in proti prhljaju.

Vloga eteričnega olja rožmarina v izdelkih Perskindol

Izredno pomembno je protivnetno delovanje rožmarina, ki se s pridom izkorišča v izdelkih iz linije Perskindol Active. Še posebej je potrebno poudariti rožmarinov razbremenilni vpliv na mišice po športni obremenitvi, omili pa tudi revmatične bolečine.

Pa še nekaj zanimivosti…

  • Raziskovalci libijske medicinske fakultete so ugotovili pozitivne terapevtske učinke rožmarina na slabo gibljivost spermijev!
  • Rožmarin pogosto uporabljamo v kulinariki. Je odličen antioksidant, zato se priporoča uživanje rožmarinovega čaja ali pa krepčilnega zvarka, ki blagodejno deluje na telo in duha. Na primer rdeče vino, odišavljeno z rožmarinom, pripravimo tako, da šopek vejic rožmarina pustimo v litru vina teden dni. Kmalu zatem bomo razumeli, zakaj je rožmarin opevan že od antike naprej!

Vir: Ščepec rešitve: zamolčane zdravilne moči začimb; Sanja Lončar, Sabina Topolovec, Marija Kočevar Fetah, Nadja Bačac. Ljubljana, Svetovanje Aleš Pevc s.p., 2012. (Skupaj z zdravje človeka in narave), pp. 200-209.

Eterično olje sivke

Sivka ali lavanda je zimzelena grmičasta rastlina, ki zraste do 1 metra višine. Po svojem vijolično-modrem socvetju je lahko prepoznavna in je tipična sredozemska rastlina. Zdravilni so cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Najpogosteje pridobivamo olje iz sivkinih svetov.

Sivka (Lavandula angustifolia)

Pridobivanje

Eterično olje najpogosteje pridobivajo iz cvetov s parno destilacijo.

Uporaba sivkinega olja v terapiji

Eterična olja pogosto dodajajo kozmetiki, kremam in masažnim oljem zaradi številnih blagodejnih učinkov in kot aromaterapija. V kozmetičnih preparatih je odlično za masažo, saj pripomore k zmanjšanju napetosti v mišicah, značilen vonj deluje poživljajoče, zmanjšuje napetost in anksioznost. Uporablja se pri zdravljenju funkcionalnih motenj krvnega obtoka.

Eterično olje spodbudi lokalno krvno cirkulacijo in s tem lajša bolečine, kot so glavoboli, mišične bolečine, artritisi (osteoartritis) ter reumatizem (reumatoidni artritis).

“Eterično olje sivke je zaradi svojih številnih možnosti uporabe in učinkov najpogosteje uporabljeno eterično olje.”

Naravna fizioterapija s takojšnjim učinkom

Eterično olje sivke je ena od desetih sestavin izdelkov iz Perskindol Active linije, saj sivkino eterično olje poveča lokalno prekrvavljenost in tako ugodno vpliva na napetost in nelagodje v mišicah in sklepih.

Ali ste vedeli…

  • Eterično olje sivke pospešuje celjenje ran in opeklin, saj preprečuje nastajanje krast.
  • Posušene cvetove sivke uporabljamo za odganjanje moljev v omarah z oblekami.
  • V času nosečnosti in dojenja uporaba pripravkov iz sivke ni priporočljiva.

Eterično olje limone

Limona je majhno zimzeleno drevo z ovalnimi listi, dišečimi cvetovi in zelenimi sadeži, ki spreminjajo barvo v rumeno. Sadeži rastejo na drevesu vse leto. Eterično olje pridobivajo s hladnim stiskanjem svežih lupin sadežev. Pogosto se uporablja v aromaterapiji zaradi svojih ugodnih učinkov na počutje in sproščanja. Limonino eterično olje izboljša prekrvavitev mišic.


Citrus limonum

Vloga v izdelkih Perskindol

Limonino eterično olje v izdelkih Perskindol izboljša prekrvavitev mišic in s tem pripomore k hitrejšemu okrevanju po fizični/telesni aktivnosti. Osvežujoč vonj pomaga izboljšati počutje po fizičnih kot tudi psihičnih naporih. Blagodejno deluje tudi pri vsakodnevni (preventivni) negi in skrbi za dobro fizično počutje.

Eterično olje sladke pomaranče

Etrično olje pomaranče je izredno priljubljeno v aromaterapiji. Ima za citruse značilen svež vonj in sladek vonj. Pogosto se pojavlja kot dodatek kozmetičnim izdelkom in je pogosta sestavina masažnih in negovalnih olj. Izredno popularno je za odišavljenje prostorov in kot preliv za savne ter aromatične kopeli.

Citrus aurantium, var. dulcis

“Eterično olje sladke pomaranče je učinkovito zdravilo proti mnogim obolenjem.”

Pridobivanje eteričnega olja sladke pomaranče

Eterično olje se pridobiva s hladnim stiskanjem lupine sadežev pomaranče (Citrus sinensis).

Uporaba eteričnega olja sladke pomaranče

Za eterično olje pomaranče je značilno protivnetno delovanje in pogosto se uporablja za masažo mišic pri mišičnih krčih. Znano je protivnetno delovanje, saj hitro in učinkovito lajša vnetja različnih vzrokov (mišične bolečine,…). Posebno je priporočljivo za masaže in kopeli, s katerimi želimo odpraviti tesnobo, stres in nespečnost.

Ugodno delovanje eteričnega olja pomaranče v izdelkih Perskindol Active

Z masažo izdelkov Perskindol active lajšamo mišične krče, svež vonj pa ugodno vpliva na dobro počutje, saj zmanjšuje psihično napetost.

Ali ste vedeli?

  • Osvežujoč vonj pomaranče učinkovito odpravlja neprijeten vonj, zato se priporoča za uporabo v domačih čistilih in pralnih sredstvih.
  • Služi lahko tudi za odganjanje insektov.
  • Pospešuje delo limfnega sistema, zato ga lahko dodate v mešanice za razstrupljanje in proti celulitu.
  • Že stari Grki so uporabljali sok pomaranče kot spodbujevalec spolne sle (afrodizijak).

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol je naravni monoterpen alkohol


Terpinol in terpinil acetat

Pridobivajo ga z izolacijo iz različnih virov, med bolj poznanimi je eterično olje borovcev. Terpeni imajo status GRAS (splošno znano kot varno) in imajo nizek potencial draženja ter dokazano netoksičnost. Terpineol ima prijeten vonj, podoben španskemu bezegu in je pogosta sestavina parfumov in kozmetike. Terpinil acetat se nahaja v eteričnem olju borovih iglic, kardamoma in drugih eteričnih oljih. je v tekoči obliki in ima vonj po limoni ali sivki.

Vloga v izdelkih Perskindol active

Obe učinkovini sta sestavni del izdelkov linije Perskindol Active, saj pospešujeta in izboljšujeta prodiranje aktivnih sestavin globlje v tkivo in s tem pripomoreta k optimalnejšemu učinkovanju.