Eterično olje borovih iglic

Borovci imajo primarna rastišča na severni polobli, kjer uspevajo v zelo različnih pogojih. Obstaja preko 100 vrst borov.

Rdeči bor je do 40 metrov visoko drevo, katerega steblo ima premer do 1,5 m. Skorja na mladih drevesih je nevpadljive rjave barve, na starejših pa se na zgornjem delu debla in vejah lušči in s tem odkrije intenzivna oranžno rdeča barva, po kateri je rdeči bor poimenovan. Iglice izraščajo v parih in se obdržijo na drevesu tri leta. So modro zelene barve. Na odraslih drevesih so iglice dolge od 5 do 7 cm, včasih tudi do 11 cm. Rdeči bor raste v Evropi in Centralni Aziji in doseže starost do 300 let.

Pridobivanje eteričnega olja borovih iglic

Eterično olje rdečega bora se pridobiva s parno destilacijo iglic. To je relativno enostaven postopek. Cele rastline ali deli rastlin se namestijo v kotel, v katerega se uvaja vroča para. Alternativno lahko kotel, v katerem so rastline in voda, segrevamo do vrenja. Iz kotla izparevajo hlapne snovi (eterična olja) ter vodna para. Paro hladimo, kondenzat pa je zmes eteričnega olja in vode, ki ji pravimo tudi cvetna voda ali hidrolat.

Terapevtsko delovanje

Eterično olje borovih iglic deluje kot antiseptik in razkužilo. Priporoča se pri vnetjih dihal in pri pljučnih boleznih. Eterično olje bora se dodaja kopelim, lahko pa se ga inhalira. Njegove stimulativne, antiseptične in analgetične lastnosti pridejo do izraza pri obkladkih in masaži. Prav tako se uporablja pri športnih poškodbah, utrujenosti mišic in sklepov ter pri kroničnih težavah s sklepi.

“Verjetno se vsakdo spomni prijetnega vonja borovega gozda, ob obali ali v visokogorju. Eterično olje borovih iglic je zelo priljubljeno v aromaterapiji in ima pozitiven učinek na človekovo zdravje.”

Kot dodatek izdelkom iz linije Perskindol Active

Eterično olje borovih iglic je v izdelkih Perskindol Active dodano zaradi svojega delovanja kot vazodilatator. Povzroči hiperemijo – širjenje krvnih žil in s tem lokalno povečan pretok krvi. Posledično je izboljšana tudi prekrvavljenost globljih tkiv in tako zdravljenje hitreje poteka. Zaradi boljše prekrvavljenosti tkiv je večja oksigenacija – oskrba tkiv s kisikom, obrambne celice hitreje pridejo na mesto vnetja, vnetni produkti pa se hitreje odstranijo.

Zaradi takega delovanja je Perskindol Active smiselno uporabiti pri vnetju sklepov in mišic in nevralgičnih obolenjih. Po fizični aktivnosti ga nanesemo z namenom sproščanja in ohlajanja mišic in sklepov, pomaga pa tudi pri obnovi in regeneraciji mišic. Nanos pred fizično aktivnostjo pa povzroči širjenje krvnih žil in tako dobro prekrvavitev in ogrevanje mišic pred vadbo, kar zmanjša možnosti poškodb in kasneje hitrejšo regeneracijo.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so obvezni, drugi so namenjeni izboljšanju vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ONEMOGOČI VSE STORITVE
OMOGOČI VSE STORITVE