IŠIAS

Kaj je išias in kako nastane?

Če vas zanima, zakaj nastane išias in kako odpraviti težave z išiasom, potem je ta članek pravo branje za vas. V kratkem boste izvedeli veliko pomembnih informacij o spremljevalcu bolečin v križu – težavi, ki jo imenujemo išias. Ob pojavu hude in/ali vztrajne bolečine v vsakem primeru obiščite zdravnika za pravilno postavitev diagnoze.

Išias je vrsta bolečine, ki nastane zaradi pritiska ledvenega medvretenčnega diska na koren ishiadičnega živca (n. ischiadicus)1. Od tod ime išias.

Glede na pojavnost besede »išias« lahko z gotovostjo trdimo, da gre za eno izmed najpogostejših vrst bolečin, ki jih povezujemo s hrbtom in ki jo vsaj enkrat v življenju doživi skoraj vsak.

Mimogrede, ali ste vedeli, da je išias tudi zelo pogost razlog za nezmožnost opravljanja dela2?

Kakšni so znaki išiasa?

Vnetje živca v križu in nogi pri išiasu

Pri znakih išiasa gre pravzaprav za skupek simptomov, povezanih z bolečino, ki izvira iz spodnjega dela hrbta in se širi v eno ali drugo nogo.

Ti simptomi so lahko: mravljinčenje, šibkost, lahko tudi izguba občutka v nogi. Pojavi se lahko tudi v hujši obliki, kot na primer: nenehna bolečina na eni strani zadnjice ali v nogi, poslabšanje bolečine, ko skušamo sesti, šibkost in izguba občutka pri premikanju noge, stopala ali prstov na nogi, ob ostri bolečini je včasih zelo težko hoditi ali stati, bolečina lahko seva po nogi navzdol pa tudi v stopalo in prste na nogi.

Tudi jakost bolečine se lahko spreminja – od blage in manj moteče bolečine do hude in zelo moteče bolečine3.

Kako dolgo traja išias?

Pri veliki večini ljudi, pri katerih se išias pojavi, bolečina običajno izzveni v 4 do 6 tednih brez kirurškega zdravljenja.

Če pa pride do hujše živčne poškodbe, okrevanje navadno traja veliko dlje časa. Po nekaterih podatkih se 33 % ljudi z bolečinami spopada do 1 leta in več. Če pa pride do hudih zapletov in so prisotni napredni simptomi, je rešitev za te bolečine le operativen poseg4.

Kako poteka zdravljenje?

Prvi ukrep ob pojavu išiasa je običajno poseg po protibolečinskih sredstvih, da omilimo bolečino. V lekarni so na voljo različne protibolečinske tablete. Če vam tovrstna terapija ne bi pomagala, vam lahko zdravnik predpiše močnejša protibolečinska sredstva, ki sprostijo mišice in delujejo tudi protivnetno. V skrajnih primerih, ko gre za hud išias, vam zdravnik predpiše tako imenovano blokado, ki ustavi bolečino4.

Naslednja stopnja zdravljenja išiasa je kombinacija fizioterapije, zdravil, terapevtskih injekcij in alternativnih terapij. Pri obisku fizioterapije vas bodo naučili krepiti hrbtenico in mišice v spodnjem delu hrbta, trebuha, zadnjici in boku. Nujno je, da se ojača moč središča telesa (t.i. core).

Pomaga tudi domača vadba z razteznimi vajami. Le te pomagajo raztegniti okorele in nefleksibilne mišice v stegnu in zadnjici. Pomaga tudi aerobna vadba, kot npr. hoja, plavanje in terapija v bazenu. Ta tip vadbe pomaga pri izmenjavi hranil in kisika in v telesu ter odstranjevanje nepotrebnih snovi, izločkov iz telesa.

Čeprav se včasih zdi, da bi bilo najbolj prijetno, če bi lahko le počivali, je pri išiasu izjemno pomembno, da ostanemo aktivni, kolikor je le mogoče in se izogibamo dolgotrajnemu počitku ali fizični neaktivnosti.

prikaz vaje za išias

Sami si lahko pomagate ublažiti bolečino tudi tako, da uporabite hladne in tople obkladke. Položite jih na spodnji del hrbta nekajkrat na dan za nekaj minut (5-10 minut). Prvih nekaj dni po pojavu išiasa uporabite mrzle obkladke, nato pa uporabite tople obkladke.

Druge alternativne terapije, ki vam lahko pomagajo, so joga, masaža, biofeedback terapija in akupunktura. Mnogi rešitve za težave z išiasom iščejo po forumih, vedno pa je prvo priporočilo obisk osebnega zdravnika4.

V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj podrobnejših nasvetov, katere vaje uporabiti in kakšno mazilo za išias lahko uporabite.

Kakšne so vaje za išias?

Proti bolečinam lahko pomagajo vaje za išias, s katerimi bomo dosegli čvrste trebušne in hrbtne mišice.

Za pravilno izvajanje vaj vas vabimo, da si ogledate videoposnetke na naši spletni strani Vaje za križ – Perskindol. Vaje so bile pripravljene v sodelovanju z docent doktor Mitom Bračičem in diplomirano fizioterapevtko Gabrijele Tarle.

Poleg vaj za išias je treba tudi paziti, da pravilno izvajamo osnovna domača opravila.

POTISKAJTE, NE VLECITE – Kadar morate premakniti težke predmete, jih raje potiskajte. Vrat in hrbet naj bosta vzravnana, kolena pa rahlo pokrčena.

PRENAŠANJE TEŽKIH BREMEN – Breme (torbe, vrečke iz trgovine) razporedite enakomerno v levo in desno roko in se izogibajte nošenju v eni roki.

DVIGOVANJE TEŽKIH BREMEN S TAL – Vedno dvignite breme s pokrčenimi nogami (iz počepa) in ravnim hrbtom. Nikoli ne dvigujte bremen s stegnjenimi nogami in ukrivljenim hrbtom. Težo bremena prenesite na noge in breme dvignite ob telesu.

ZASUKI – Izogibajte se nenadnim zasukom zgornjega dela telesa med dvigovanjem bremen, kadar segate po določenem predmetu ali ga premikate z enega na drugo mesto, saj so zasuki pogost vzrok za nateg, krče hrbteničnih mišic ali težav z medvretenčnimi ploščicami.

PRAVILNO SEDENJE NA DELOVNEM MESTU – Višino sedeža pisarniškega stola nastavite tako, da bosta obe stopali trdno na tleh. Naslonjalo naj podpira ledveni predel hrbtenice. Vzdržujte pravi kot (ali nekoliko večji) med stegni in hrbtom. Ramena držite vzravnano, potiskajte nazaj in navzdol. Ne sedite predolgo, vsaj enkrat na uro vstanite in naredite nekaj korakov.

PRAVILNO SEDENJE MED VOŽNJO – Sedež nastavite tako, da ob pritisku na stopalke noge ne bodo popolnoma iztegnjene. Nastavite si ledveno oporo naslonjala, če vaš avtomobil tega ne omogoča, lahko uporabite blazinico. Nastavite primerno višino naslona za glavo, da bo glava lahko počivala in boste razbremenili vratne mišice.

PREDPRIPRAVA NA ŠPORTNO (fizično) AKTIVNOST – Pred športno aktivnostjo ne pozabite ogreti mišic, saj boste tako zmanjšali možnosti nastanka poškodb. Poleg vaj za ogrevanje se priporočajo tudi vaje za izboljšanje gibljivosti. Po športni aktivnosti poskrbite za primerno raztezanje.

VSTAJANJE IZ LEŽEČEGA POLOŽAJA – Obrnite se na bok in pokrčite kolena tako, da gledajo čez rob postelje. Z rokami dvignite telo do sedečega položaja in noge spustite na tla.

DELO V SKLONJENI DRŽI (npr. pomivanje tal) – Počepnite, z eno roko se oprite na stegno, z drugo, prosto roko brišite po tleh. V tem položaju ne vztrajajte predolgo.

ZAVEZOVANJE ČEVLJEV – Pomagate si lahko tako, da eno nogo privzdignete na pručko ali pokleknete na eno koleno. Nikoli si ne zavezujete čevljev z iztegnjenimi nogami in upognjenim hrbtom2.

Mazilo za lajšanje
bolečin pri išiasu

Pogosto vprašanje, ki si ga ljudje postavijo pri diagnosticiranem išiasu je, katero mazilo se lahko uporabi za pomoč pri lajšanju bolečin zaradi išiasa.

Pomoč pri bolečini povezani z išiasom je lahko tudi Perskindol Active Classic gel. Zaradi svojih dragocenih naravnih sestavin lahko rečemo, da so izdelki Perskindol naravna pomoč pri lajšanju bolečin zaradi išiasa.

Glavna lastnost Perskindol gela je uravnotežena kombinacija eteričnih olj, ki stimulirajo periferno cirkulacijo, le-ta pa pomaga ohranjati zdravo kožo in zagotavlja toploto, ki blaži in sprošča.

Namenjen je predvsem lajšanju in blaženju bolečin, kot so bolečine v mišicah in blage posttravmatske bolečine. Perskindol Active Classic gel ob nanosu, zaradi mentola zagotavlja takojšen in prijeten občutek hlajenja, ki se zaradi masaže ali kot posledica delovanja skrbno izbrane kombinacije eteričnih olj kmalu spremeni v ogrevanje.

Poudariti je treba tudi to, da se Perskindol Active Classic gel zelo hitro vpija, ne masti kože in zelo lepo diši.

Mazilo za išias

Izdelek Perskindol Active Classic gel je medicinski pripomoček.

Reference:

  1. Slovenski medicinski slovar, © 2012–2021 Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta.
  2. perskindol.si (10.10.2022)
  3. Prva pomoč, ko udari išias – Vizita.si (10.10.2022)
  4. Se spopadate z išiasom? To morate vedeti – Vizita.si (10.10.2022)

SI.22.PERSKINDOL.15, november 2022.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so obvezni, drugi so namenjeni izboljšanju vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ONEMOGOČI VSE STORITVE
OMOGOČI VSE STORITVE