Eterično olje bergamotke

“Eterično olje bergamotke je najbolj nežno od vseh eteričnih olj citrusov. Ima sladek, limonast vonj s toplimi, cvetnimi, balzamičnimi podtoni. Eterično olje bergamotke je kot sončni žarek.”

Bergamotkino drevo ali Citrus bergamia

Bergamotka raste na Korziki, v Maroku ter v Italiji. Je pomaranči sorodna rutičevka, ki zraste do 3 metre visoko. Ima povešene veje z nekoliko mehurčkastimi listi. Cvetovi so snežno bele barve in prijetno dišijo. Plodovi so manjši od pomaranče, okrogli ali pa po obliki podobni hruški. Imajo zeleno ali rumeno lupino.

Sadež ima od 10 do 15 krhljev kislega okusa. Drevo obrodi po treh letih cepljenja in nato do dvajsetega ali tridesetega leta starosti obrodi vedno več.

Pridobivanje eteričnega olja bergamotke

Pridobiva se s hladnim stiskanjem lupin zrelih sadežev. Hladno stiskana olja, kot pove že samo ime, pridobivamo z mehaničnim hladnim stiskanjem rastlinskih materialov (največkrat semen). Postopek se izvaja brez uporabe visokih temperatur in raznih topil, brez dodajanja stabilizatorjev in aditivov.

Danes je izbor hladno stiskanih olj izredno širok, vsak podnebni pas ima svoje izvore karakterističnih oljnih rastlin. Hladno stiskana olja se proizvajajo v manjših količinah kot olja, pridobljena s procesom ekstrakcije.

Terapevtsko delovanje in uporaba

Eterično olje bergamotke deluje kot analgetik – protibolečinsko delovanje, antiseptik in antidepresiv. Izboljšuje razpoloženje, poživlja krvni obtok in čisti kožo.

Zaradi prijetnega vonja in močne antiseptične lastnosti se uporablja v balzamih in kremah, ki so primerne za nego mastne in aknaste kože. Uravnava tudi apetit in blaži vročinska stanja, če ga uporabljamo kot dodatek h kopelim.

Eterična olja delujejo na človeka tudi preko dihalnega sistema. Ko jih vdihnemo skozi nos ali usta, prehajajo hlapi eteričnega olja preko pljuč v telo do živčnega sistema. Tam preko občutkov (pomirjanje, poživljanje, obuditev spominov preko vonja) delujejo na človekovo razpoloženje.

V liniji Perskindol Active je eterično olje bergamotke dodano zaradi svojih analgetičnih lastnosti in učinka na razpoloženje (aromaterapija).

Uporaba eteričnega olja bergamotke v aromaterapiji

Zaradi prijetnega vonja eterično olje vpliva na limbični sistem, kar imenujemo aromaterapija.

Aromaterapija je oblika alternativne medicine. Leta 1937 je francoski kemik in profesor René-Maurice Gattefossé objavil knjigo, v kateri je predstavil terapevtsko uporabo eteričnih olj. Definiramo jo lahko kot uporabo eteričnih olj za izboljšanje zdravja in telesne ter duhovne vitalnosti. Izvaja se z inhaliranjem, nanašanjem na kožo in uporabo v prostoru. S celostnim pristopom do posameznika želi uravnovesiti vse vidike osebnosti in izboljšati zdravje.

Opozorilo!

Uporaba eteričnega olja bergamotke se odsvetuje pri ljudeh z občutljivo kožo. Zaradi fototoksičnosti je po nanosu na kožo odsvetovano izpostavljanje soncu ali UV svetlobi.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so obvezni, drugi so namenjeni izboljšanju vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ONEMOGOČI VSE STORITVE
OMOGOČI VSE STORITVE