Eterično olje rožmarina

Rožmarin prihaja iz sredozemskega prostora. Že samo ime opisuje njegovo najljubše rastišče: rosa marinus namreč pomeni roža, ki raste ob morju. Je zimzelena grmičasta rastlina z igličastimi listi. Od marca do junija ga krasijo drobni cvetovi, ki so bele, svetlomodre do vijolične in rožnate barve. Raste na sončnih kamnitih območjih Sredozemlja.

Roža, ki raste ob morju

Rožmarin se pojavlja v 4 kemotipih, ki so odvisni od rastišča:

Glede na kemotip oz. glede na rastišče se razmerje snovi v eteričnem olju temu primerno spreminja.

Pridobivanje eteričnega olja rožmarina

Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo cvetnih vršičkov. Rožmarin potrebuje veliko sonca in toplote, da se razvije polna moč njegovega eteričnega olja. Zaradi manjše odpornosti na mraz so se šele pred kratkim razvile vrste, ki uspevajo tudi pri nas in v krajih severno od nas. Rožmarinov bogat vonj je kompleksno sestavljen. Za aromo poskrbi 1,5 do 2,5 % eteričnega olja v rastlini.

Eterično olje vsebuje: terpene (1,8-cineol, kafro, kamfen, verbenon…), fenolne diterpene, triterpenoide, fenolne kisline (rožmarinska kislina, ferulna kislina, kavna kislina, klorogenska kislina) in flavone (luteolin).

Terapevtsko delovanje in uporaba

V aromaterapiji rožmarin zelo hitro prebudi čute in zbistri um. Prav tako izboljša spomin. Velja upoštevati priporočilo (Ščepec rešitve p. 202), da si po jutranjem prhanju stopala natremo z rožmarinovim oljem, kar nam da zagon in energijo za ves dan. Rožmarin pomaga tudi pri številnih drugih težavah: pri onemoglosti, spodbuja apetit, pri anksioznosti, nespečnosti, za krepitev in pomiritev živcev.

Prav tako pomaga pri boleči menstruaciji, saj izboljša prekrvavitev ženskih spolnih organov. Zaradi istega mehanizma delovanja se uporablja tudi v boju proti plešavosti oz. za spodbuditev rasti las in proti prhljaju.

Vloga eteričnega olja rožmarina v izdelkih Perskindol

Izredno pomembno je protivnetno delovanje rožmarina, ki se s pridom izkorišča v izdelkih iz linije Perskindol Active. Še posebej je potrebno poudariti rožmarinov razbremenilni vpliv na mišice po športni obremenitvi, omili pa tudi revmatične bolečine.

Pa še nekaj zanimivosti…

Raziskovalci libijske medicinske fakultete so ugotovili pozitivne terapevtske učinke rožmarina na slabo gibljivost spermijev!

Rožmarin pogosto uporabljamo v kulinariki. Je odličen antioksidant, zato se priporoča uživanje rožmarinovega čaja ali pa krepčilnega zvarka, ki blagodejno deluje na telo in duha. Na primer rdeče vino, odišavljeno z rožmarinom, pripravimo tako, da šopek vejic rožmarina pustimo v litru vina teden dni. Kmalu zatem bomo razumeli, zakaj je rožmarin opevan že od antike naprej!

Vir

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so obvezni, drugi so namenjeni izboljšanju vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ONEMOGOČI VSE STORITVE
OMOGOČI VSE STORITVE