Eterično olje zelenke

Zelenka (Gaultheria procumbens) je majhen zimzelen grmiček, ki raste v Severni Ameriki in Kanadi, pa tudi na območju Nepala. V višino zraste do 15 cm in ima nažagane, jajčaste liste in zvonaste cvetove, ki rastejo posamično ali v rahlih grozdih in so bele barve. Cveti v juliju in avgustu, jeseni in pozimi pa ima rdeče okrogle plodove, ki so zelo aromatični. Plodovi ostanejo na rastlini preko cele zime, če jih ne pojedo ptice in manjše živali. Zaradi svojega atraktivnega videza se pogosto uporablja v aranžmajih in dekoracijah ali pa je samostojno posajena v posodo.

Drugo ime za zelenko je tudi American wintergreen.

“V zdravilstvu se rastlina uporablja za blaženje težav s sklepi in mišicami ter lajšanje revmatoidnega artritisa.”

Pridobivanje in lastnosti eteričnega olja

Eterično olje zelenke se pridobiva z vodno ali parno destilacijo listov, ki se predhodno namočijo v toplo vodo. Eterično olje vsebuje velike količine metil salicilata (98% ali več). Ima bledo rumeno ali rožnato barvo ter sladko lesnat, skoraj sadni vonj. Izredno prijeten vonj tega eteričnega olja nam je znan iz žvečilnih gumijev ali zobnih past.

V zdravilstvu se rastlina uporablja za blaženje težav z dihali, sklepi in mišicami. V Britanski zeliščni farmakopeji zasledimo pripravek za lajšanje posledic revmatoidnega artritisa iz listov in stebel te rastline. Eterično olje zelenke je pogosta sestavine gelov za masažo razbolelih mišic, saj metil salicilat močno poveča lokalno prekrvavljenost.

Cvetoča zelenka Gaultheria procumbens, Koehlers Medizinal Pflanzen

Uporaba zelenkinega eteričnega olja v aromaterapiji

Ob pravilni uporabi v aromaterapiji, to eterično olje blaži težave, ki spremljajo revmatična obolenja, protin, išias, starostno okorelost ter bolečine v mišicah, še posebno pri športnikih. Uporablja se tudi za lajšanje težav pri kožnih bolezni, vendar pa ni odveč previdnost pri alergikih. Eterično olje zelenke tudi stimulira jetra, pospeši menstruacijo, učinkuje dobro v primeru srčnih obolenj in uravnava povišan krvni tlak.

Med eteričnimi olji izstopa predvsem zaradi protibolečinskega delovanja, ki je še posebej izraženo ob sočasni uporabi z eteričnim oljem evkaliptusa.

Delovanje:

  • protibolečinsko
  • protivnetno
  • krči žile
  • odvaja vodo
  • poživlja
  • krepi
  • proti revmi,
  • blaži kašelj,
  • proti vetrovom,
  • lajša težave pri kožnih boleznih.

Uporaba:

kot dišavna komponenta v parfumih, posebno v “gozdnih” dišavah; v ZDA se uporablja kot dodatek za okus zobnim pastam, žvečilnim gumijem, Coca Coli in drugim brezalkoholnim pijačam.

Eterično olje zelenke je ena od sestavin izdelkov iz Perskindol Active linije, saj metil salicilat močno poveča lokalno prekrvavljenost in tako ugodno vpliva na razbolele mišice in sklepe.

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Nastavitve zasebnosti