Eterično olje rožmarina

Roža, ki raste ob morju

Rožmarin prihaja iz sredozemskega prostora. Že samo ime opisuje njegovo najljubše rastišče: rosa marinus namreč pomeni  roža, ki raste ob morju. Je zimzelena grmičasta rastlina z igličastimi listi. Od marca do junija ga krasijo drobni cvetovi, ki so bele, svetlo modre do vijolične in rožnate barve. Raste na sončnih kamnitih območjih Sredozemlja.

Rožmarin se pojavlja v 4 kemotipih, ki so odvisni od rastišča:

  • Rožmarin kemotip verbenon/bornil acetat: raste pretežno na Korziki in je blagodejen predvsem za krepitev jeter in žolčnika
  • Rožmarin kemotip 1,8-cineol: raste v severni Afriki in je blagodejen predvsem za okužbe dihalnih poti in težav s prekrvavitvijo
  • Rožmarin kemotip kafra ali kamfor: je značilen za Dalmacijo in je zelo močan. Najbolj učinkovit je za mišice in dvigovanje pritiska
  • Rožmarin kemotip beta mircen: najdemo ga na zahodu Španije, na Portugalskem in v Argentini. Je izrazit analgetik.

Glede na kemotip oz. glede na rastišče se razmerje snovi v eteričnem olju temu primerno spreminja.

Pridobivanje eteričnega olja rožmarina

Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo cvetnih vršičkov. Rožmarin potrebuje veliko sonca in toplote, da se razvije polna moč njegovega eteričnega olja.  Zaradi manjše odpornosti na mraz so se šele pred kratkim razvile vrste, ki uspevajo tudi pri nas in v krajih severno od nas. Rožmarinov bogat vonj je kompleksno sestavljen. Za aromo poskrbi 1,5 do 2,5% eteričnega olja v rastlini.

Eterično olje vsebuje: terpene (1,8-cineol, kafro, kamfen, verbenon…), fenolne diterpene, triterpenoide, fenolne kisline (rožmarinska kislina, ferulna kislina, kavna kislina, klorogenska kislina) in flavone (luteolin).

Terapevtsko delovanje in uporaba

V aromaterapiji rožmarin zelo hitro prebudi čute in zbistri um. Prav tako izboljša spomin. Velja upoštevati priporočilo (Ščepec rešitve p. 202), da si po jutranjem prhanju stopala natremo z rožmarinovim oljem, kar nam da zagon in energijo za ves dan.  Rožmarin pomaga tudi pri številnih drugih težavah: pri onemoglosti, spodbuja apetit, pri anksioznosti, nespečnosti, za krepitev in pomiritev živcev.

Prav tako pomaga pri boleči menstruaciji, saj izboljša prekrvavitev ženskih spolnih organov. Zaradi istega mehanizma delovanja se ga uporablja tudi v boju proti plešavosti oz. za spodbuditev rasti las in proti prhljaju.

Vloga eteričnega olja rožmarina v izdelkih Perskindol

Izredno pomembno je protivnetno delovanje rožmarina, ki se s pridom izkorišča v izdelkih iz linije Perskindol Active.  Še posebej je potrebno poudariti rožmarinov razbremenilni  vpliv na mišice po športni obremenitvi, omili pa tudi revmatične bolečine.

Pa še nekaj zanimivosti…

  • Raziskovalci libijske medicinske fakultete so ugotovili pozitivne terapevtske učinke rožmarina na slabo gibljivost spermijev!
  • Rožmarin pogosto uporabljamo v kulinariki. Je odličen antioksidant, zato se priporoča uživanje rožmarinovega čaja ali pa krepčilnega zvarka, ki blagodejno deluje na telo in duha. Na primer rdeče vino odišavljeno z rožmarinom pripravimo tako, da šopek vejic rožmarina pustimo v litru vina teden dni.  Kmalu zatem bomo razumeli zakaj je rožmarin opevan že od antike naprej!

Vir: Ščepec rešitve: zamolčane zdravilne moči začimb; Sanja Lončar, Sabina Topolovec, Marija Kočevar Fetah, Nadja Bačac. Ljubljana, Svetovanje Aleš Pevc s.p., 2012. (Skupaj z zdravje človeka in narave), pp. 200-209.

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Nastavitve zasebnosti